Τι είναι το nameserver?

Ένας Name Server (διακομιστής ονομάτων) είναι σαν ένας μεγάλος κατάλογος για το διαδίκτυο. Βοηθά τον υπολογιστή σας να βρίσκει άλλους υπολογιστές με βάση τα ονόματά τους αντί για αριθμούς. Φανταστείτε ότι θέλετε να καλέσετε έναν φίλο σας, αλλά έχετε μόνο αριθμούς τηλεφώνου χωρίς να ξέρετε που αντιστοιχούν. Είναι ευκολότερο αν έχετε έναν τηλεφωνικό κατάλογο που μεταφράζει το όνομα στον αριθμό. Ομοίως, ένας διακομιστής ονομάτων μεταφράζει τα φιλικά προς τον άνθρωπο ονόματα ιστοτόπων (όπως www.weblet.gr) σε φιλικές προς τον υπολογιστή διευθύνσεις IP (όπως 192.168.1.1). Με αυτόν τον τρόπο, όταν πληκτρολογείτε ένα όνομα ιστότοπου στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ο διακομιστής ονομάτων βοηθά τον υπολογιστή σας να βρει τη σωστή διεύθυνση στο διαδίκτυο.

Παράδειγμα:
Ας πούμε ότι πληκτρολογείτε "www.google.com" στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Ο υπολογιστής σας ρωτάει τον διακομιστή ονομάτων: "Μάγκα, πού είναι το www.google.com;". Ο διακομιστής ονομάτων απαντά με τη διεύθυνση IP (όπως 172.217.3.110). Τώρα, ο υπολογιστής σας ξέρει πού να βρει το Google στο διαδίκτυο, μπορεί να κατεβάσει και να σας δείξει τη σελίδα και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε την πλοηγηση.

Name Servers στο papaki.gr

Αγοράσατε το domain www.paradeigma.gr από μία σελίδα όπως το papaki.gr (ή όποια άλλη εταιρία χρησιμοποιήσατε).  Η εταιρία (στο παράδειγμα μας το papaki.gr) θα χρησιμοποιήσει αυτόματα δικούς του nameservers.
Αυτό που συμβαίνει, είναι πως το papaki.gr λέει σε όσους προσπαθούν να μπούνε στο www.paradeigma.gr πως θα βρούνε το περιεχόμενο στο papaki (καθώς το papaki προσφέρει και υπηρεσίες ιστοφιλοξενίας)
Η σελίδα σας όμως δεν είναι εκεί. Θα πρέπει συνεπώς να αλλάξετε τους nameservers.

Αλλαγή Name Servers στο papaki.gr

Ας δούμε πως αλλάζουμε τα nameservers έτσι ώστε οι υπολογιστές των πελατών μας να ξέρουν που να βρούνε την ιστοσελίδα μας:

1) Login με το λογαριασμό & κωδικούς στο papaki.gr

Εάν μπείτε με το λογαριασμό που κάνατε την αγορά του domain σας θα δείτε κάτι αντίστοιχο με το παρακάτω. 
Το παράδειγμα δείχνει το λογαριασμό που έχει αγοράσει  το domain www.rent4wheels.gr
Πατήστε πάνω στο domain:

Allagi nameservers papaki

2) Nameservers (Επεξεργασία)

Βρείτε την επιλογή nameservers και πατήστε πάνω στην "Επεξεργασία"

allagi nameservers papaki

3) Ενημέρωση NameServers

Θα εμφανιστεί αυτό το pop-up. Σβήστε τους nameservers από το papaki και χρησιμοποιείστε τους παρακάτω:

Θέση 1:
ns1.siteground.net
Θέση 2:
ns2.siteground.net

Διαλέξτε συνέχεια, αποδεχτείτε την αλλαγή (ίσως λάβετε e-mail με κωδικό επικύρωσης)

Allagi nameservers papaki

4) Επιβεβαίωση

Μόλις τελειώσετε με το προηγούμενο βήμα θα δείτε την αρχική σελίδα. Σιγουρευτείτε πως τα nameservers είναι αυτά που θέλουμε. Στείλτε μας ένα screenshot για να μας ενημερώσετε πως όλα είναι έτοιμα για να παρακολουθ΄ησουμε την αλλαγή από μεριά μας και να ξεκινήσουμε την κατασκευή μόλις ολοκληρωθεί!

Allagi nameservers papaki
Scroll to Top